Met de hond en de krant naar de zondagse cricketwedstrijd HBS-Quick: het is net of je ineens een heel grote achtertuin hebt.

Een selectie

Op deze pagina krijgt u alvast een exclusief inkijkje in de wereld van het zand. Door links of rechts van de foto op de pijltjes te klikken, kunt u door enkele hoofdstukken heen bladeren. U kunt ook de onderstaande links gebruiken.

Sociëteit De Witte
Het Damesleesmuseum
Het rozenconcours

In het boek staan meer foto’s, maar ook meer en langere verhalen over onder meer verlichtingszaak Van Nierop en Seipgens in het Benoordenhout, het tennispark in Marlot, de zeepkistenrace, de oer-Haagse derby HBS-Quick, patisserie Jarreau, sigarenzaak G. de Graaff, enzovoort.

Waarom Op het Zand?

Op het Zand, die naam verwijst naar de spreekwoordelijke verdeling van Den Haag in zand en veen. Op het Zand wil een beeld geven van het typisch Haagse van nu. In impressies met veel foto’s ontstaat een levendig beeld van het leven ‘op het zand’. Daarmee is het ook een hedendaags historisch document.


Wat is nou precies typisch Haags? Dat is nog best lastig om te zeggen, maar iedereen heeft er wel een beeld bij. Het grappige is dat je het vaak pas weet als je het ziet. Café de Posthoorn op vrijdagmiddag. Een taxi die komt voorrijden, een hoogbejaarde mevrouw stapt uit, bestelt een kop koffie, blijft een half uur in haar eentje zitten en schuifelt dan weer naar buiten, waar de taxi alweer op haar wacht. Voilà: typisch Haags.


Wat typisch Haags is, is gestold in talrijke sociale verbanden: in sociëteiten, in het verenigingsleven, in de winkels van het Hofkwartier en het Benoordenhout, en in de levensverhalen van Hagenaars. Een zekere ingetogenheid hoort erbij, vormelijkheid, voortgekomen uit de traditie van de stad. En waar is in de 21ste eeuw de spreekwoordelijke houten ham gebleven? 
‘Op het Zand’ geeft op die vraag een antwoord.

UitvoeringOp het Zand is een boek in oblong-formaat: liggend A4, zodat de foto’s het best tot hun recht komen. Het boek heeft een stijlvolle linnen band met omslag. De foto’s zijn afgedrukt in stemmig zwart-wit. De omvang is 80 pagina’s.

Op het Zand in de media

Rond de presentatie van Op het Zand besteedden verschillende media aandacht aan het boek.

Radio West (bericht plus radio-interview)

Ochtendshow RTV West (radio-interview, WMV-bestand)

AD/Haagsche Courant (PDF)

NRC Handelsblad (PDF)

De Telegraaf (PDF)

De Posthoorn (PDF)

Leeuwarder Courant (PDF)

De Oud-Hagenaar (PDF)

 

Volgend inkijkje >